آموزش گوگل آنالایتیکس
آموزش گوگل آنالایتیکس
اگر نمی دانید گوگل آنالایتیکس چیست و چه کاربردهایی دارد، اگر آن را برای وب سایت خود فعال نکرده اید، یا اگر نمی دانید چگونه باید از داده هایش استفاده کنید، در این مقاله تمامی این موارد را بررسی می کنیم.
در حالی که برای بسیاری باورش سخت است، اما هنوز وب سایت هایی وجود دارند که از گوگل آنالایتیکس برای اندازه گیری ترافیک استفاده نمی کنند. در این مقاله سعی داریم به بررسی تمامی بخش های گوگل آنالایتیکس بپردازیم.
چرا به گوگل آنالایتیکس نیاز داریم؟ چگونه آن را بر روی وب سایت فعال کنیم؟ نحوه استفاده از گوگل آنالایتیکس چگونه است؟ مشکلات رایج گوگل آنالایتیکس را چگونه برطرف کنیم؟
چرا به گوگل آنالایتیکس نیاز داریم؟
آیا شما یک وبلاگ دارید و یا یک وب سایت استاتیک دارید؟ اگر جواب شما مثبت است چه یک وب سایت شخصی داشته باشید چه یک وب سایت تجاری، در هر صورت شما به گوگل آنالایتیکس نیاز دارید. در اینجا تعداد کمی از سوالات بسیار درباره وب سایت وجود دارد که می توانید با استفاده از گوگل آنالایتیکس به آنها پاسخ دهید:
- چند نفر از وب سایت من بازدید کرده اند؟
- بازدیدکنندگان وب سایت من از کدام کشورها هستند؟
- آیا من به یک وب سایت mobile-friendly نیاز دارم؟
- کدام وب سایت ها به وب سایت من ترافیک ارسال می کنند؟
- کدام تاکتیک های بازاریابی ترافیک بیشتری برای وب سایت من ایجاد می کنند؟
- کدام یک از صفحات وب سایت من محبوبیت و بازدید بیشتری دارند؟
- چه تعداد از بازدیدکنندگان وب سایت من به مشتری و بازدیدکنندگان ثابت تبدیل شده اند؟
- چگونه می توانم سرعت وب سایت خود را بهبود بخشم؟
- بازدیدکنندگان وب سایت من چه نوع محتوایی را بیشتر می پسندند؟
سوالات بسیار بیشتری وجود دارد که گوگل آنالایتیکس می تواند به آنها پاسخ دهد. این سوالات بخشی از مهم ترین سوالاتی است که صاحبان وب سایت همیشه به دنبال پاسخ آنها بوده اند. حال بیایید نگاهی به چگونگی راه اندازی گوگل آنالایتیکس بر روی وب سایت بپردازیم.
چگونه گوگل آنالایتیکس را راه اندازی کنیم؟
ابتدا شما به یک حساب کاربری گوگل آنالایتیکس نیاز دارید. اگر یک حساب کاربری اصلی در گوگل دارید که برای سرویس های دیگر مثل جیمیل، گوگل داریو، google calendar، google+، یا یوتیوب از آن استفاده می کنید باید گوگل آنالایتیکس را نیز بر روی همین حساب تنظیم کنید. یا اینکه یک حساب کابری جدید ایجاد کنید.
با استفاده از یک حساب کاربری گوگل که فقط خودتان به آن دسترسی دارید، می توانید داده هایتان را برای همیشه در آن نگهداری کنید. البته می توانید حساب های کاربری دیگر را نیز مشارکت دهید اما سطح دسترسی آنها پایین تر خواهد بود.
نکته مهم: به هر کسی اجازه ندهید حساب کاربری گوگل آنالایتیک وب سایت شما را بر روی حساب کاربری گوگل خود ایجاد کند. در این صورت می تواند آن را برای شما مدیریت کند. اگر در آینده آن شخص دیگر نخواهد با شما کار کند، تمامی داده های گوگل آنالایتیک خود را از دست می دهید و باید همه چیز ار از ابتدا شروع کنید.
۱- حساب کاربری خود و جزئیاتش را تنظیم کنید.
زمانی که حساب کاربری گوگل داشته باشید می توانید به گوگل آنالایتیکس بروید و برای ورود بر روی دکمه google analytics کلیک کنید. شما با سه مرحله برای تنظیم گوگل آنالایتیکس روبرو خواهید شد.
پس از آن بر روی دکمه sign up کلیک کنید. در اینجا باید اطلاعات وب سایت خود را وارد کنید.
گوگل آنالایتیکس سلسه مراتبی را برای سازماندهی یا مرتب کردن حساب کاربریتان پیشنهاد می دهد. می توانید بیشتر از ۱۰۰ حساب کاربری گوگل آنالایتیکس داشته باشید. می توانید بیشتر از ۵۰، website property بر روی یک حساب کاربری گوگل آنالایتیکس داشته باشید. می توانید بیشتر از ۲۵، views بر روی یک website property داشته باشید.
بنابراین چند حالت ممکن است به وجود آید:
حالت اول: اگر شما یک وب سایت دارید فقط نیاز به یک حساب کاربری گوگل آنالایتیکس با یک website property دارید.
حالت دوم: اگر دو وب سایت دارید، به عنوان مثال یک وب سایت تجاری و یک وب سایت شخصی، ممکن است بخواهید دو حساب کاربری ایجاد کنید و هر حساب کاربری را به یک وب سایت اختصاص دهید.
حالت سوم: اگر کمتر از ۵۰ وب سایت داشته باشید، ممکن است بخواهید همه انها را بر روی یک حساب کاربری مثلا با عنوان business قرار دهید و وب سایت شخصیتان را به طور مجزا بر روی حساب کاربری مثلا با عنوان personal قرار دهید.
حالت چهارم: اگر شما بیشتر از ۵۰ وب سایت تجاری دارید ممکن است بخواهید برای هر یک به طور جداگانه یک حساب کاربری در گوگل انالایتیکس ایجاد کنید.
تمامی روش های فوق امکان پذیرند. در اینجا مسئله این است که چگونه می خواهید وب سایت های خود را مدیریت کنید.
راه های درست یا غلط برای تنظیم حساب گوگل آنالایتیکس وجود ندارد. فقط موضوع چگونگی سازماندهی وب سایت هایتان مطرح است. شما همیشه می توانید حساب کاربری یا خصوصیات را در نیمه راه، تغییر نام دهید. توجه داشته باشید شما نمی توانید یک property (وب سایت) را از یک حساب کاربری گوگل آنالایتیکس به حساب دیگری منتقل کنید. برای این کار باید یک property جدید در حساب کاربری جدید در گوگل آنالایتیکس تنظیم کنید و داده های قبلی در تاریخچه گوگل آنالایتیکس که از property اصلی جمع آوری کرده بودید را از دست می دهید.
۲- Tracking code یا کد ردیابی را بر روی وب سایت خود نصب کنید.
پس از انجام مراحل فوق روی دکمه Get Track ID کلیک کنید. یک پنجره popup حاوی شرایط و قوانین گوگل آنالایتیکس باز می شود که باید با آن موافقت کنید. سپس کد گوگل آنالایتیکس خود را دریافت خواهید کرد.
این کد باید در تمامی صفحات وب سایت شما اضافه شود. نصب این کد به نوع وب سایتی که دارید بستگی دارد. اغلب وب سایت هایی که با cms راه اندازی می شوند همانند وردپرس و جوملا جایگاهی برای اضافه کردن این کد در هدر یا فوتر وب سایت دارند. ممکن است این جایگاه بر روی قالب وب سایت تعبیه شده باشد. در غیر این صورت می توانید از افزونه هایی همانند yoast seo برای وردپرس استفاده کنید.
اگر وب سایت شما با فایل های HTML ایجاد شده است باید کد ردیابی گوگل آنالایتیک را پیش از تگ در تمامی صفحات اضافه کنید. می توانید این کار را با استفاده از یک ادیتور متنی همانند notpad++ انجام دهید و پس آن فایل وب سایت را مجددا بر روی هاست خود آپلود کنید.
تنظیم Goal یا هدف در گوگل آنالایتیکس:
پس از اینکه کد ردیابی گوگل آنالایتیکس را بر روی وب سایت خود نصب کردید، می توانید یک تنظیم کوچک اما بسیار مفید بر روی پروفایل گوگل انالایتیکس پیکربندی کنید. این تنظیم Goal یا هدف شماست. می توانید با کلیک بر روی لینک Admin در بالای صفحه گوگل آنالایتیکس و کلیک بر روی Goal در ستون View وب سایت مورد نظر آن را پیدا کنید.
هنگامی که اتفاق مهم یا به خصوصی بر روی وب سایت شما رخ دهد، در واقع یک Goal یا هدف بر روی گوگل انالایتیکس ثبت می شود. به عنوان مثال، شما فرم تماس با ما در وب سایت خود دارید که کاربر پس از پر کردن فرم تماس، به صفحه سپاسگزاری هدایت می شود. می توانید این صفحه را به عنوان یک Goal تعریف کنید تا متوجه شوید چه تعداد کاربر و از چه طریقی به این صفحه رسیده اند. یا اگر شما یک وب سایت فروشگاهی دارید می توانید صفحه سپاسگزاری و یا تایید خرید را به عنوان Goal تعریف کنید تا متوجه شوید چه تعداد کاربر از کدام محصولات بازدید کرده اند و خرید خود را تکمیل کرده اند.
این URL که به عنوان Goal تعریف می کنید احتمالا چیزی شبیه به این خواهد بود:
• http://example.com/thank-you
• http://example.com/thank-you/
• http://example.com/thank-you.html
در گوگل آنالایتیکس باید بر روی New Goal کلیک کنید.
سپس بر روی گزینه custom (سفارشی) کلیک کنید (مگر اینکه یکی از گزینه های دیگر برای وب سایت شما مناسب تر باشد). سپس بر روی Next Step کلیک کنید.
در این مرحله باید Goal خود را با یک نام به خصوص نامگذاری کنید و این نام را به خاطر بسپارید. بعد از آن باید مقصد را مشخص کنید. سپس بر روی دکمه Next Step کلیک کنید.
می توانید در بخش Goal description نوع هدف خود را مشخص کنید. چهار گزینه Destination، Duration، Pages/Screen per session و Event پیش روی شماست. سپس در بخش Goal Details می توانید جزئیات بیشتری را درباره هدف خود وارد کنید. سپس بر روی دکمه Save کلیک کنید.
با این روش شما می توانید حداکثر تا ۲۰ هدف یا Goal را برای وب سایت خود ایجاد کنید. اطمینان حاصل کنید که مواردی که ایجاد می کنید برای وب سایت شما بسیار مهم است. این اهداف برای اکثر کسب و کارها معمولا شامل ارسال فرم، ثبت نام در خبرنامه، خرید محصول و یا مواردی از این دست می باشد. در هر صورت اگر Goal شما متفاوت است می توانید جزئیات آن را شخصی سازی کنید.
۳- راه اندازی بخش جستجوی وب سایت:
بخش دیگری که شما می توانید آن را تنظیم کنید و اطلاعات ارزشمندی را به شما ارائه می کند بخش جستجوی وب سایت است. هر وب سایتی امکان جستجو را دارد به خصوص در وب سایت های فروشگاهی و یا وبلاگ ها حتما امکان جستجو فعال است.
ابتدا فرم جستجو را بر روی وب سایت خود فعال کنید. سپس به منوی Admin در گوگل آنالایتیکس بروید و در ستون View بر روی View Setting کلیک کنید. در قسمت پایین همین صفحه بخش Site Search Settings را پیدا کنید و گزینه Site Search Tracking را به On تغییر دهید.
برای نتایج جستجوی خود به URL وب سایت نگاهی بیندازید. پارامتر پرس و جو را که معمولا q یا s است وارد کنید و روی ذخیره کلیک کنید. این مورد به شما امکان می دهد تا از طریق گوگل آنالایتیکس، تمامی جستجوهایی که کاربران بر روی وب سایت شما انجام می دهند را ردیابی کنید.
در این صورت متوجه می شوید که کاربران به چه مطالبی علاقه مند هستند و کدام صفحات یا کدام مطالب را جستجو می کنند.
۴- اضافه کردن حساب های کاربری و property های دیگر به گوگل آنالایتیکس:
اگر می خواهید یک حساب کاربری جدید بر روی گوگل آنالایتیکس اضافه کنید، می توانید با رفتن به منوی Admin این کار را انجام دهید. در ستون Account روی لینک Create Account کلیک کنید.
به همین ترتیب اگر بخواهید یک وب سایت جدید به حساب کاربری گوگل آنالایتیکس اضافه کنید، می توانید به منوی Admin بروید و در ستون property بر روی create property کلیک کنید و مراحل آن را تکمیل کنید.
هنگامی که گوگل آنالایتیکس را بر روی وب سایت خود نصب کردید، هدف خود را تنظیم کنید و یا Site Search های خود را تنظیم کنید. باید ۲۴ ساعت منتظر بمانید تا گوگل آنالایتیکس شروع به جمع آوری داده ها کند. سپس می توانید داده های وب سایت خود را مشاهده کنید
۵- مشاهده داده های گوگل آنالایتیکس:
هنگامی که شروع به گرفتن اطلاعات از گوگل آنالایتیکس می کنید، می توانید اطلاعاتی درباره ترافیک وب سایت خود بدست آورید. هر زمان که به گوگل آنالایتیکس وارد شوید، به بخش گزارش Audience Overview منتقل خواهید شد. اگر بیشتر از یک وب سایت داشته باشید، به لیست وب سایت ها منتقل می شوید تا یکی از آنها را انتخاب کنید و سپس به بخش Audience Report برای آن وب سایت منتقل می شوید. همچنین می توانید با کلیک بر روی لینک Reporting در بالای صفحه به این گزارش ها دسترسی پیدا کنید.
۶- ویژگی های گزارش استاندارد:
اکثر گزارش های استاندارد در گوگل آنالایتیکس بسیار شبیه به این به نظر می رسند. در قسمت بالا سمت راست، می توانید بر روی منوی کشویی کلیک کنید تا به وب سایت های مختلف در همه حساب های گوگل آنالایتیکس متصل شوید. یا می توانید بر روی لینک HOME در قسمت بالای صفحه کلیک کنید.
در بخش گزارش در قسمت بالا سمت راست، می توانید از محدوده تاریخی برای بررسی گزارش مشخص کنید. همچنین می توانید از طریق compare برای مقایسه داده ها در دو بازه زمانی مختلف استفاده کنید. مثلا گزارشات داده ها را در این ماه نسبت به ماه گذشته بررسی کنید.
برای دستیابی به اطلاعات بیشتر کافی است در بخش های مختلف گزارشات گوگل آنالایتیکس، با گرفتن ماوس بر روی هر بخش اطلاعات بیشتری بدست آورید. به عنوان مثال، در Audience Overview اگر بر روی خط نمودار با ماوس حرکت کنید تعداد sessionها در یک روز خاص را به شما نشان می دهد. حرکت بر روی شاخص های پایین نمودار به شما می گوید که هر یک چه مفهومی دارد.
در زیر شاخص های اصلی، گزارشاتی خواهید دید که می توانید آن را تغییر دهید تا بیشتر از ۱۰ زبان، کشورها، شهرها، مرورگرها، سیستم های عامل، سرویس دهندگان و حتی رزولوشن صفحه نمایش بازدیدکنندگان را ببینید.
می توانید برای مشاهده گزارش کامل بر روی لینک گزارش کامل کلیک کنید. یا می توانید بر روی هر یک از ۱۰ لینک برتر کلیک کنید تا جزئیات بیشتری را ببینید. به عنوان مثال اگر بر روی US در بخش کشورها کلیک کنید گزارش کاملی از بازدیدکنندگان ایالات مختلف آمریکا را دریافت خواهید کرد.
در این نما، می توانید برای مشاده تعداد بازدیدکنندگان از هر ایالت، بر روی آن ایالت با ماوس hover کنید. می توانید به جدول پایین صفحه بروید و بر روی نام هر ستون hover کنید تا درباره هر شاخص بیشتر بدانید.
۷- انواع گزارشات در گوگل آنالایتیکس:
در اینجا یک خلاصه سریع وجود دارد از آنچه که در بخش گزارشات استاندارد گوگل آنالایتیکس پیدا خواهید کرد، که در سمت چپ صفحه قابل دسترسی است.
هر چیزی در پرانتز یک گزارش خاص یا مجموعه ای از گزارشات در بخش های زیر است که می توانید به آنها مراجعه کنید.
گزارشات Audience یا مخاطبان:
این گزاراشت تمامی آنچه که درباره بازدیدکنندگان وب سایت خود می خواهید بدانید را به شما اراه می کند. که شامل گزارشات دقیق درباره جنس و سن بازدیدکنندگان، علاقه مندی هایشان، موقعیت مکانی، زبان، هر چند وقت یکبار از وب سایت شما بازدید می کنند (Behavior)، از چه تکنولوژی ای برای مشاهده وب سایت شما استفاده می کنند (Technology & Mobile) می باشد.
گزارشات Acquisition:
این گزاراشت همه چیزی را که می خواهید بدانید درباره اینکه کاربران چگونه به وب سایت شما هدایت شده اند به شما ارائه می کند (اطلاعات مفصل درباره ترافیک وب سایت). شما ترافیک وب سایت خود را با دسته بندی های اصلی (All Traffic->channels) و منابع خاص (All Traffic->Source/Medium) تقسیم می کنید.
می توانید گزارش کاملی از ترافیکی که از سمت شبکه های اجتماعی (Social) دریافت کرده اید را دریافت کنید. همچنین می توانید گوگل آنالایتیکس را به گوگل Adwords متصل کنید تا در مورد کمپین های PPC اطلاعات بیشتری دریافت کنید و همچنین می توانید به گوگل سرچ کنسول یا گوگل وبمستر تولز متصل شوید تا در مورد ترافیک جستجو (بهینه سازی موتورهای جستجو) اطلاعات بیشتری دریافت کنید.
گزارشات Behaviors یا رفتار کاربران در گوگل آنالایتیکس:
این گزارشات همه آنچه را که می خواهید درباره محتوای وب سایت خود بدانید به شما ارائه می کند. به خصوص صفحات برتر (top) در وب سایت شما ()، صفحاتی که ورودی بیشتری در وب سایت شما داشته اند (site content->all pages) و صفحاتی که بیشترین خروجی در وب سایت شما را داشته اند (site search->exite page).
اگر site serach را راه اندازی کرده باشید، می توانید ببینید که چه اطلاعاتی و کدام صفحات مورد جستجو قرار گرفته اند. همچنین می توانید ببینید که سرعت بارگزاری وب سایت شما چگونه است و گوگل نیز پیشنهادات به خصوصی برای اینکه وب سایت شما سرعت بیشتری پیدا کند، ارائه می کند.
۸- Conversions در گوگل آنالایتیکس:
اگر Goal یا هدف را در گوگل آنالایتیکس تنظیم کنید، می توانید ببینید وب سایت شما چه تعداد conversion دریافت کرده است و بر روی کدام URLها اتفاق افتاده است. همچنین می توانید مسیری که بازدیدکنندگان برای تکمیل conversion طی کرده اند را مشاهده کنید.
صحبت از goal و conversion شد، لازم است بدانید بیشتر جداول داخل گزارش های استاندارد گوگل آنالایتیکس، داده های خاصی را به conversionهای شما متصل خواهند کرد. به عنوان مثال می توانید تعداد conversionهایی که توسط بازدیدکنندگان از کالیفرنیا ساخته شده را در Audience > Geo > Location report مشاهده کنید.
شما می توانید تعداد conversion هایی که توسط بازدیدکنندگان از فیس بوک ساخته شده است را در Acquisitions > All Traffic > Source/Medium report مشاهده کنید. همچنین می توانید تعداد conversionهایی که توسط بازدیدکنندگان صفحات فرود ایجاد شده است را در Behavior > Site Content > Landing Pages report. مشاهده کنید.
اگر شما چندین Goal یا هدف داشته باشید می توانید با استفاده از منوی کشویی در بالای آن بخش از داده ها، به هدفی که می خواهید مشاهده کنید یا اگر بخواهید به تمام اهداف خود، سوییچ کنید.
۹- شورتکات ها و ایمیل ها:
تا زمانی که به تمام گزارشات داخل گوگل آنالایتیکس نیاز ندارید، بهتر است بر روی همه آنها بررسی دقیق و موشکافانه ای انجام دهید تا ببینید که با استفاده از این داده ها چگونه می توانید عملکرد وب سایت خود را بهبود بخشید.
اگر بعضی موارد وجود دارند که نیاز دارید آنها را به دفعات بررسی کنید می توانید از لینک شورتکات در بالای گزارش استفاده کنید تا آنها را به شورتکات های سمت چپ صفحه برای دسترسی سریعتر اضافه کنید.
یا می توانید از دکمه ایمیل برای ارسال آنها به طور منظم به ایمیلتان استفاده کنید.
اگر تصمیم به ارسال ایمیل به شخص دیگری خارج از تیم کاری خود دارید، با رفتن به منوی Admin و کلیک بر روی Schedule Emails زیر ستون View ایمیل هایتان را به طور منظم بررسی کنید تا مطمئن شوید که تنها کارمندانتان داده های شما را دریافت می کنند.
سخن پایانی:
امیدوارم از مقاله آموزش گوگل آنالایتیکس استفاده لازم را برده باشید. اگر سوالی در این زمینه دارید می توانید در بخش نظرات مطرح نمایید. در اسرع وقت به شما پاسخ داده خواهد شد.
(1) نظر
متشکر
استفاده کردم