بازاریابی شبکه های اجتماعی
ارسال شده توسط: محدثه ظفری مقدم نظرات: یک نظر

بازاریابی شبکه های اجتماعی

بازاریابی شبکه های اجتماعی

در این مقاله خواهیم خواند که چگونه بازاریابی شبکه های اجتماعی می تواند به تعامل بیشتر با کاربران، افزایش آگاهی از برند و در نتیجه فروش بیشتر منجر شود.

همه ما روزانه چندین بار، اینستاگرام خود را چک می کنیم. من هر روز پیج هایی که در ایسنتاگرام فالو کرده ام را چک می کنم تا از پست های جدیدش مطلع شوم. من همیشه طرفدار چرم، لباس و اکسسوری بوده ام. اما پست ها و عکس هایی که در صفحه شخصی خودم منتشر می کنم را نیز دوست دارم.

پست هایی که آنها منتشر می کنند، معمولا برند معروفی است که تصاویر به صورت خلاقانه و بر اساس مفاهیم زیبایی شناختی خلق شده است. تمام عکس های آنها دارای یک فرم مشخص و فیلترهای یکسان است و این مورد باعث می شود پروفایل اینستاگرامشان برای بازدیدکنندگان، حرفه ای، هنری و سازمان یافته به نظر برسد.

اما چرا بازاریابی شبکه های اجتماعی تا این حد مهم است؟ چرا باید برای ایجاد حساب کاربری در شبکه های اجتماعی برای کسب و کارتان وقت صرف کنید؟ و چگونه می توانید یک استراتژی بازاریابی در رسانه های اجتماعی ایجاد کنید که برای نوع خاصی از تجارت شما کار کند؟

در این مقاله، به تمامی این سوالات پاسخ خواهیم داد.

بازاریابی شبکه های اجتماعی چیست؟

بازاریابی شبکه های اجتماعی یعنی ایجاد محتوا برای تبلیغ تجارت و محصول در پلتفرم های رسانه های اجتماعی مختلف از جمله فیس بوک، ایسنتاگرام و توییتر. محتوای منحصر به فرد شما باید با بستر پلتفرم خاصی که در آن به اشتراک گذاشته می شود، متناسب باشد تا برای تبلیغ برندتان موثر واقع شود.

بازاریابی شبکه های اجتماعی باید نهایتا به ملاقات با مخاطبان هدف و مشتریان در پلتفرمی که آنها حضور دارند و تعامل با آنها و برقراری ارتباط با برندتان منجر شود.

در عین حال که بازاریابی شبکه های اجتماعی برای رشد کسب و کارتان بسیار با ارزش و سودمند است، باید بدانید که استراتژی آن بر اساس رفتار مخاطبان شما در آن شبکه های اجتماعی، از یکدیگر متفاوت خواهد بود.

مزایای بازاریابی شبکه های اجتماعی

دلایل بسیار زیادی وجود دارد که چرا شرکت شما از بازاریابی شبکه های اجتماعی استفاده می کند. چهار دلیل اصلی را در اینجا ذکر می کنیم:

    • افزایش آگاهی برند

در سال 2018، بیش از 3.2 میلیارد نفر در دنیا عضو شبکه های اجتماعی بودند. با توجه به حضور گسترده مردم در شبکه های اجتماعی و فعالیت در آن، کسب و کار و برند شما نیز باید در این عرصه حضور پیدا کند و به طور مستمر فعالیت کند. در حقیقت، شبکه های اجتماعی بستری را فراهم کرده اند تا با مخاطبان و مشتریان به طور مستقیم با برند شما تعامل داشته باشند. این تعامل شامل مواردی مانند نظرات، لایک، اشتراک گذاری و ارسال مجدد پست repost می باشد. همچنین از طریق شبکه های اجتماعی می توان ترافیک سایت را افزایش داد. می توانید با درج لینک سایت و یا مقاله در بخش پروفایل، بیو و پست ها کاربران را مستقیما به سایت خود هدایت کنید.

    • افزایش تعداد افرادی که تبلیغات برند شما را می بینند و قصد خرید محصول را دارند

تبلیغات و اشتراک گذاری محصولات در شبکه های اجتماعی یک راه حل ساده برای افزایش فالور و افزایش فروش است. در اینجا چند راه حل برای افزایش فالور ذکر می کنیم:

      • برای بازدیدکنندگان و فالورهای خود مسابقه برگزار کنید
      • در بخش بیو در پروفایل خود، لینک سایت و دیگر شبکه های اجتماعی خود را درج کنید.
      • می توانید برای توضیح جزئیات محصولات یا آپدیت هایی که در محصولات صورت گرفته و یا اخبار جالب از شرکت خود، ویدئوهایی به صورت زنده (لایو) در پیج خود منتشر کنید.
      • می توانید بر روی یکی از شبکه های اجتماعی خود یک کمپین بازاریابی پیاده سازی و اجرا کنید.
      • محصولات خود را از طریق پروفایل اجتماعی خود بفروشید. به عنوان مثال می توانید در اینستاگرام فروش محصول را فعال کنید تا کاربران با کیلک بر روی محصول، ویژگی ها و قیمت محصول را ببینند و از طریق پلتفرم پرداخت کنند و محصول را مستقیما از شما خریداری کنند.
      • پرورش ارتباطات با مشتریان

با برقراری ارتباط و تعامل با فالورهای شبکه های اجتماعی خود، می توانید روابطی پایدار بین فالورها و برند خود برقرار کنید. این تعامل را می توانید در پست های خود، پاسخگویی به سوالات و نظرات و کمک به آنها انجام دهید. همچنین می توانید از فالورهای خود در مورد محصولات و نقاط قوت و ضعف آنها سوال بپرسید و به آنها نشان دهید که چقدر برای نظرات آنها و پشتیبانی شان ارزش قائل هستید.

    • از رقبای خود بیاموزید

شبکه های اجتماعی بهترین روش برای زیر نظر گرفتن رقباست: از چه تاکتیک هایی در شبکه های اجتماعی خود استفاده می کنند، محصولات را چگونه تبلیغ می کنند، چه کمپین هایی را اجرا می کنند و با فالورهای خود چگونه تعامل می کنند. بنابراین می توانید روش کار رقبای خود را تحلیل کنید و متوجه شوید که کدام روش ها مفید هستند و کدام روش ها بازدهی خوبی ندارند. و در نهایت تصمیم بگیرید که شما از چه استراتژی ای در شبکه های اجتماعی برای افزایش آگاهی برند و فروش بیشتر استفاده کنید. تجزیه و تحلیل رفتار رقبا در شبکه های اجتماعی به شما کمک می کند تا بتوانید آنها را در عرصه رقابت شکست دهید.

چگونه یک استراتژی بازاریابی شبکه های اجتماعی ایجاد کنم؟

  • درباره مخاطبان و مشتریان خود تحقیق کنید.
  • تعیین کنید که کدام پلتفرم شبکه های اجتماعی برای شما مناسب تر است.
  • محتوای منحصر به فرد و جذاب ایجاد کنید.
  • یک برنامه زمانی برای انتشار پستهای خود در نظر بگیرید.
  • تاثیر و نتایج پستها و فعالیت های خود را تجزیه و تحلیل کنید.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.